Le Havre i det tysk besatte Frankrig, var udsat for massive bombardementer fra de allierede under krigen. Det meste af bykernen blev jævnet med jorden. Genopbygningen af byen blev overdraget til Auguste Perret, der tegnede byen efter en lineal med snorlige enslignende betonelementer. Alle husenes facadeelementer måler fx. 6,24 meter. Den slags radikale indgreb vakte selvfølgelig harme og protester, da byggeriet gik i gang i 1950′ erne. Ikke desto mindre er Le Havres arkitektur i dag at finde på Unescos verdensarvs liste.
St Josephs kirke er en del af den nye bykerne. Kirketårnet der står midt i kirken er over 100 meter højt og støbt i jernbeton og fungerer også som også mindesmærke over krigen og de faldne. Udefra er den monumental og brutalistisk i sit udtryk. Tårnets kantede konturer skærer skarpt mod himlen.
Indefra med et kirkerum fuld af poesi med solens lys der skinner gennem de farvede glassten i væggene. At det ikke er for sjov kan man læse på en udstillet planche i kirkerummet. For selv om kirken er af beton, så er glasmosaikkernes former ladede symboler..
Formernes symbolik
En trekant der peger op ad = ophøjelse af ånden
En trekant der peger ned ad = guds vilje her på jorden
Et kvadrat = jorden – stabilsering af det fuldkomne
Romben = relationerne og udveklsingen mellem himmel og jord
rektanglen = den naturlige stræben mod det spirituelle
I midten af kirkerummet kigger man op i det gigantiske tårn der er hult og fyldt med lysindfald fra de mange farvede glasvinduer.
Chiharu Shiota
Her har den japanske billedkunstner Chiharu Shiota, som jeg tidligere har set værker af i Berlin, skabt en kæmpeskulptur af 23 metalringe holdt sammen af rød uldtråd der fører lige op i tårnet.
Shiotas kendetegn er at konstruere enorme spindelvævsstrukturer af røde uldtråde. Værker det tager flere måneder at skabe. I kirkerummet fungerer det rigtig godt og kontrasten mellem den rå jernbeton og det dansende lette røde spindelvæv der snor sig op i det enorme tårn er fantastisk.
Jeg vil gå så langt som at sige, at hvis det ikke er fordi jeg, der ikke er troende med min sunde fornuft ved bedre, så oplevede jeg det som at møde helligånden, altså selveste “Spirtus Sancti” sendt af gud den almægt… nå ja … til os på jorden. Shiharu Chiotas fine trådværk omgivet af et himmelstræbende tårn af jernbeton er ufattelig smukt. Og når alt kommer til alt, så er kunst vel også en slags hellig ånd.
Links
Shiharu Chiota http://www.chiharu-shiota.com/en/
Le Havre, the City Rebuilt by Auguste Perret http://whc.unesco.org/en/list/1181