Osramhuset

I efteråret 2009 genåbnede Osramhuset i Valhalsgade på Nørrebro efter en omfattende renovering. Huset skal fra 2010 udfylde forskellige funktioner som socialt og kulturelt samlingssted for beboerne i Haraldsgadekvarteret.

Osramhuset Valhalsgade 4

Husets historie
El-mekaniker Søren Madsen opførte Osramhuset i 1953 i Valhalsgade 4, hvor han drev sine virksomheder “Søren Madsen Lamper” og “Dansk Osram A/S” indtil 1980.

Original visualisering af Osramhuset af Karl Weidemann Petersen, M.A.A.

Original visualisering af Osramhuset fra 1953

Huset er opført i chockbeton eller rystebeton, som det også kaldes. En byggemetode, der blev udviklet i Holland og som går ud på at ryste betonen kraftigt sammen. Elementerne får derved en tæt og ensartet struktur. De enkelte betonelementer blev støbt på Højgaard og Schultz´betonfabrik i Herlev og kørt til Valhalsgade, hvor de blev samlet.
Resultatet blev den karakteristiske bygning, som har høstet anerkendelse fra arkitekter og ingeniører for den banebrydende arkitektur og som i dag er bevaringsværdigt.

Osramhuset indefra

Trappehuset er autentisk bevaret med brune træpaneler. “Som at besøge direktionen på Osramfabrikken dengang i 50´erne” .

Nænsom renovering
Styregruppen for områdeløftet i Haraldsgadekvarteret besluttede i 2007 at Osramhuset skulle indgå som et centralt samlingspunkt for det kommende områdeløft i kvarteret. Kulturhuset er nænsomt renoveret og stilen er langt fra Københavns Kommunes medborgerhuse fra 1980´erne, som f.eks. det i Ahlefeldtsgade eller Lyrskovsgade på Vesterbro. Der er ikke Poul Gernes elever der har lagt pastelfarver på væggene eller triste UiA møbler af blanke røde rør.

Tidslomme
Det er en fin oplevelse at gå ind i trappehuset, som er sat i stand som dengang i 50´erne. Der er kræset for øjnene og man får nemt fornemmelsen af at skulle til møde med direktionen eller med Kaj-Holger fra Bella Radio. I trappehuset er der lavet en fin lille mini-udstilling med husets historie og Osram pærer. Udstillingen er enkel og usmart og ligner faktisk en lille produktpræsentation fra dengang i 1950´erne.

Lys i pæren
Som ekstra lille bonus er der om aftenen lys i den store Osram pære på husets facade. Tag og gå en aftentur forbi Valhalsgade 4 og kig på det!

Osramhusets facade med Osram pæren i glasmosaik

Links:
Osramhusets hjemmeside

TrappehusetUdstilling i trappehuset


Udgivet: 24. sep 2010 17:42

Der er lukket for kommentarer.