Verner Panton – Lost in translation?

Når jeg tænker på Verner Panton, så tænker jeg på møbler i plastic, stof, stål og frem for alt dristige farver som orange, knaldgul, dybrød, lilla, blå, knaldrød og olivengrøn. Et par hurtige billedsøgninger på Google vil komme til samme resultat. Verner Panton var manden der forstod at bruge udfordrende materialer og stærke farver.

vp04

vp03

 

 

 

 

 

 

Men når jeg ser på den danske prducent Verpan´s hjemmeside, så er mange af produkterne enten grå, hvide, sorte eller beige. Som f.eks. Modular Chair, der fås i flere nuancer af gråt, eller gulvtæppet Panton Rug, som VerPan tilbyder i enten mørkegråt eller leverpostejsfarvet. Sofaen Cloverleaf der er kulsort virker næsten gotisk og minder om noget der passer til et HeavyMetal miljø.

Der er da et par farvede produkter ind imellem, måske mest blandt lamperne, men det ændrer ikke ved at de fleste serier som Barboy, Panton Lounge Table, Panton Move Table og endda et Partyset fås kun i sort og hvidt – det´sør´me et lidt trist “party” og helhedsindtrykket er langt fra den farveglæde, som Verner Panton blev internationalt berømt for.

vp01

vp02

 

 

 

 

 

Hvad er det ved Verner Panton som Verpan ikke har forstået?

Verpans direktør Peter Frandsen forklarer “Jeg er meget enig i dine betragtninger, men du skal vide, at vi ikke sælger ret meget i Skandinavien og at vores produktion ikke er rettet mod samlere. Det kan vi simpelthen ikke leve af. Så da vi startede produktionen i 2003, lagde vi bevidst ud med en forsigtig stil for vores fokus er rettet mod markederne i Asien, hvor de søger noget mere klassisk skandinavisk design.”

Men tager I overhovedet Verner Pantons farveunivers alvorligt, når I bevidst trækker de blege produktioner frem? Er I sikre på at I er de rette forvaltere af arven fra farvemesteren i dansk design?

Peter Frandsen: “Det kan der jo være mange fortolkninger af, men Verner Panton kunne jo lide at provokere og som verdenen ser ud i dag, med masser af farver alle vegne, der kan provokationen jo ligge i netop at være afdæmpet”.

Men ser man på de farver som andre møbelproducenter vælger til deres produkter, f.eks. HAY, Kartell eller globale IKEA, så er det da netop her, at pangfarverne vælter ud af websiderne!

“Jeg er meget enig med dig og det også den vej det går. CLoverleaf sofaen, som du nævner, har vi lige produceret i tre nye farver og der er flere på vej. Det vil du kunne se, hvis du følger med i vores facebook gruppe, som vi opdaterer med vores nye produkter, der får langt flere farver end tidligere. Følg med for der vil ske noget i det næste år, opfordrer Verpan´s direktør Peter Frandsen.


vp06a

 

 

 

 

 

Goth eller heavy metal sofa – nu med farver?

vp06

 

 

 

 


Men selvom Verpan annoncerer flere farver til deres kommende produkter, så virker tonerne i de nye serier stadig noget afdæmpede og langt fra Verner Pantons radikale ideer om stærke farver. Det kan man ærgre sig over ganske gratis, især når man ikke skal leve af at sælge møbler, til danskere og skandinaver i tider, der måske ikke er til de store udsving med den mangefarvede pensel.


Udgivet: 30. aug 2013 15:58

Der er lukket for kommentarer.