OL i farver!

Olympiaden i 1972 var året hvor farve tv, var den store sællert. Alle skulle have farve tv! ”Philips farver – som at være der selv” med live transmission direkte fra Olympiaden i München. Før det var alt gråt, sort og hvidt og gråt igen. Når der fx. blev sendt fodboldkampe vidste man ikke hvilke farver fodboldspillerne stillede op i. Med mindre man var kender. For det meste var det bare lyse trøjer og mørke bukser.

Men Ka-Pang!, så kom der farver på! De danske deltagere var i rød hvide farver, græsset var knaldgrønt, tennisbanerne røde med klare hvide striber, vandet i svømmekonkurrencerne var i tindrende klar turkisblå farve og cykelrytteren Niels Fredborg stod øverst på sejrsskammelen med rød/hvid cykeltrikot og fik sin guldmedalje.

Op til olympiaden blev der designet en række plakater, én for hver sportsgren. Det var Otl Aicher fra designskolen i Ulm, der fik opgaven og målet var i høj grad også at genfortælle ”Det nye Tyskland” som et moderne og åbent land.

Aicher var bl.a. kendt for at sætte farver på Lufthansas grafiske profil med den mørkeblå trane flyvende op mod solen i den varmtonede gule cirkel og han fik dermed vredet flyselskabet ud af det støvede udseende som stammede tilbage fra 1950´erne.

Desværre blev det terroraktionen som den første tyske olympiade siden Hitlers propaganda olympiade i 1936, skulle blive husket for.

Men designet er alligevel suverænt, anderledes og nytænkende. Det var også Otl Aicher, der fandt på at lave piktogrammer for hver sportsgren og på den måde på demokratisk og  inkluderende vis, sikrede at idrætsaktiviteterne kunne afkodes af alle. Verden var blevet større.

 

Først og fremmest læner det sig op af det nye billedsprog som farvetv+ et satte nye standarder for. Der er decideret farvestøj på plakaterne og beskæringen og kompositionen er radikal og nyskabende, der bliver klippet legemsdele af sportsfolkene fordi ”det går så hurtigt at kameraet slet ikke kan følge med”. Der en helt utrolig dynamik og friskhed i plakaterne, selv om de er skabt for næsten 50 år siden.

Læg mærke til hvordan billedrammen flere gange sprænges, når fx hækkeløberne støder hovederne mod overkanten, når de forcerer hækken. Eller bryderen der krænger sin modstander rundt, klippet hurtigt ud, mens han er på vej mod gulvet. Eller 100 meter løberne der maser sig mod målstregen i plakatens højre side.  Basketballspillerne der arbejder sig op i en diagonal bevægelse mod plakatens øverste højre hjørne i et forsøg på at tvinge bolden i kurven. I de våde idrætsgrene, som sejlsport, roning og svømning med flere ses det solariserede vand med skumsprøjt i psykedeliske farver.

 

 

 

 

 

 

 

I det hele taget kom der farver på dengang i starten af 1970´erne, hvilket gik igen i moden og i popmusikken.

Der er lukket for kommentarer.